sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Hiivaton leipä - Pain de campagne

Ranskalainen maalaisleipä - ilman hiivaa. Pakko kokeilla. Glorian Ruoka ja Viini  (02/2014)- tuo innoittajani niin moneen kertaan.Voiko leivän teko olla näin yksinkertaista ja muuta ei tarvita kuin jauhoja, vettä ja suolaa.

Aloitin siis ohjeen mukaisesti tekemällä taikinajuuren: 1,5 dl kädenlämpöistä vettä ja 2,5 dl vehnäjauhoja hyvin sekoitettuna. Juuri saa seistä huoneenlämmössä 24h.
Juuri


Seuraavana päivänä sitten taikinan kimppuun: 6 dl kädenlämpöistä vettä, 15 dl jauhoja (1/2 vehnäjauhoja, 1/2 hiivaleipäjauhoja) ja juuri yhteen ja armotonta vaivaamista 12 min. Noin 9 min kohdalla taikana alkoi irrota astianreunoista. Lopulta taikina irtoaa myös käsistä. Lisää lopuksi 1 rkl suolaa ja vaivaa vielä 3 min. Suolan lisääminen teki taikinan pinnasta kimmoisan. Anna taikinan levätä tunti liinan alla. Vaivaa taikinasta ilmat pois, ja anna levätä 1,5 tuntia liinan alla. Jaa taikana kahteen osaan ja leivo kaksi leipää. Jauhota leivän pinta siivilöimällä jauhoja päälle. Anna levätä pellillä tunnin verran liinan alla. 
Vielä tunniksi peiton alle.

Lämmitä uuni 250 asteeseen. Laita leivät uuniin ja laske lämpi 200 asteeseen. Paista 35 min.
Terävällä veitsellä kuvioidut valmiit leivät.


No, kaikki ei mennyt niinkuin Strömsössä tai oikeammin, en noudattunut ohjetta orjallisesti.
Meidän uunia ei saa 250 asteeseen. Paistoin kiertoilmauunilla, ja parikymmentä astetta alhaisemalla, niinkuin kiertoilmauunilla kuuluu. Tosin en laskenut lämpöä ohjeen mukaan, vaan parikymmentä astetta ja paistoin 30 min. Sekä lämpötilan ja ajan kohdalla muistini petti. En myöskään käyttänyt erikoisen hyviä vehnäjauhoja vaan ihan lähikaupan peruskamaa. Hiivaleipäjauhoista korvasin pari desiä viljaisella sämpyläjauhoilla.

Kuori oli rapea. Sitko tuntui vaivatessa hyvältä. Mutta lopputulos oli minun makuuni liian kiinteä, kaipasin hiivan kohotusta. Ja olisiko sen pitänyt olla sittenkin vielä 5 min siellä uunissa.

Mutta en luovuta: perehdyn taikinajuuren taikoihin ja/tai lisään leipään hiivaa.

4 kommenttia:

  1. Varsinkin ulkopuolelta leivät näyttävät varsin herkullisilta! :))

    VastaaPoista
  2. mutta ne on kuitenkin tarkoitettu syötäväksi, ei pelkästään kuvattaviksi. :) hassut!

    VastaaPoista
  3. Hei,hyvä leipäohje mutta taikinajuuren valmistukseen ei riitä 1vrk, siihen menee vähintään 4vrk. T.Artsi.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...