keskiviikko 19. joulukuuta 2012

Suklaasalami

Olin ajatellut tehdä töihin "joululahjaksi" ranskalaisen hedelmäkuivakakun, resepti löytyi uudesta Glorian Ruoka & Viini lehdestä. Mutta kuten niin monta kertaa aikaisemmin saman lehden kanssa, jotain olisi pitänyt tehdä mielellään vuorokautta aikaisemmin. Voisiko sinne saada sellaiset liikennevalot, joissa näkyy, että ruuan "kypsytteleen ja/tai maustumiseen" tarvitaan x vuorokautta.

Uhmasin kohtaloa, ja ryhdyin selaamaan vanhempaa joulunumeroa (2009), ja sieltä löytyi hassu salamisuklaa. Suklaa, joka näyttää salamilta, mutta toki maistuu joltain muulta. Ja joo, onhan siinä se "mielellään seuraavaan" aamuun, mutta nyt sen pystyi järjestämään, toisin kuin eilen, jolloin olisi pitänyt laittaa aprikoosit ja rusinat konjakkiin maustumaan. Ei nyt vaan satu olemaan konjakkia talossa, kaikki on juotu :D


Aineet:
250 g tumma suklaata, mielellään vähintään 40%
1 dl pähkinöitä (esim. cashew, pistaasi, manteli)
1 dl suolattuja maapähkinöitä
2 dl digestivekeksiä
60 g voita
1,5 tl kanelia
3/4 dl erikoishienoa sokeria
2 kananmunan keltuaista

Tomusokeria koristeluun

Murskaa pähkinät karkeaksi rouheeksi, voi hyvin jäädä isohkoja sattumia. Murskaa digestivekeksit. Sulata suklaa ja voi. Itse tein sulatuksen astiassa, joka oli vesihöyryssä, eli kiehuvan vesikattilan päällä. Kun suklaa ja voi ovat sulaneet, sekoita joukkoon pähkinät ja keksi, kaneli ja sokeri ja lopuksi kananmunan keltuaiset. Anna massan jäähtyä huoneenlämmössä n. tunti. Levitä työtasolle kaksi n. 40 cm pitkää tuorekelmun palaa. Nosta puolet massassa toiselle tuorekelmulle, ja pyöritä siitä kelmun päällä makkara. Kääri makkara tuorekelmuun, sulje päät. Tee toinen makkara. Laita pötköt leivinpaperin sisään ja paketti jääkaappiin... mielellään yön yli.  

Avaa leivinpaperi ja levitä sille siivilöityä tomusokeria. Avaa makkarat tuorekelmusta ja pyöritä ne tomusokerissa, kunnes ne ovat kauttaaltaan valkoiset. Leikkaa makkarasta noin sentin mittaisia palasia.Alkuperäisessä ohjeessa suositeltiin leikkaamista, vasta n. 15 minuutin kuluttua, ettei makkara murenisi. Leikkasin heti, oli kiire töihin. Säilytys jääkaapissa.

Hyvää, helppoa ja hauskaa! Ranskalainen kuivakakku jäänee kotijoukkojen iloksi, tuskin siitä työkaverit pahastuivat, päinvastoin!  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...