sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Klassikon kimpussa - karjalanpiirakat


"Täti kun pääsee tiettyyn ikään...." on tehtävä niitä tekemättömiä. Kotitekoiset karjalanpiirakat, niitä ei voita mikään, mutta syystä tai toisesta en ole niitä koskaan tehnyt. Olen kai alitajuisesti ajatellut, että nämä ovat niitä taitoja, jotka siirtyvät äidiltä tyttärelle, ja koska äitini intressit olivat jossain muualla kuin keittiössä, minä jäin tätä siirtymäriittiä vaille.

Mutta pakkohan sitä oli lopulta kokeilla, kaivaa ohjeet netistä, ja kun Raksuni Mun toi mulle yhtenä päivänä pulikan, aika oli kypsä.  

Päädyin ensiyritykselläni seurailemaan Marttojen ohjetta. Tästä tuli 18 piirakkaa. Martat järjestivät naistenpäivänä Kiasmassa rypytysoppia, mutta en sinne päässyt... olisi ollut varmaan syytä. :)

Tee ensin täyte, eli riisipuuro:
2 ½ dl vettä
2 dl riisiä
7 ½ dl maitoa
1/2 tl suolaa

Sekoita kiehuvaan veteen riisi ja keitä 10 minuuttia. Lisää maito ja anna puuron kiehua hiljalleen 1/2 tuntia minuuttia välillä pohjaa pitkin sekoittaen. Jätä puuro hautumaan kannen alle 10 minuutiksi. Mausta valmis puuro suolalla ja jäähdytä se. Seuraavaksi taikina ja uuninkin voi laittaa päälle. Martat neuvoivat 275 asteen lämpöä, mutta eihän meidän sähköuunista sellaisia lukemia löydy. Korkein mitä löytyi oli 230 astetta kiertoilmauunissa.

Kuoritaikina:
1½ dl vettä
1 rkl öljyä
3/4 tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja

Sekoita  kylmään veteen öljy, suola ja jauhot puuhaarukalla. Vaivaa taikina käsin sileäksi ja kiinteäksi.  Jaa taikina kolmeen osaan. Kauli taikinasta noin 1/2 cm:n paksuinen levy. Painele levystä juomalasilla kakkaroita. Aseta kakkarat kuuden kappaleen pinoihin, etteivät ne kuivu. Peitä pinot leivinliinalla. Jostain luin, että pitää huolehtia siitä, ettei taikina pääse kuivumaan. Sitä varten kostutin leivinliinan. 

Kauli kakkarat pulikalla ohuiksi soikeiksi kuoriksi. Lado kuoret päällekkäin ja ripottele ruisjauhoja väliin. Peitä kuoripinot liinalla. Täytä kuoret mahdollisimman pian, jotta ne eivät tartu kiinni toisiinsa.  

Ota kuori leivinpöydälle, levitä lusikallinen täytettä kuoren keskelle (1 cm paksuinen kerros täytettä) ja jätä kuoren reunoilta 2 cm tyhjää tilaa. Käännä vastakkaiset reunat täytteen päälle ja rypytä piirakat etusormilla. Siirrä piirakka uunipellille leivinpaperin päälle. Laitoin yhdelle pellille kerralla kuusi piirakkaa, enemmänkin olisi mahtunut. Valmista seuraava erä piirakoita, kun edellinen erä on uunissa n.15 min. Martat neuvoivat voitelemaan uunista ulos otetut piirakat voisulalla, johon on lisätty voita. Se toimi aivan mainiosti, mutta ensi kerralla kokeilen valmiiden piirakoiden dippaamista voi-maitoseoksessa (2dl maitoa/100 g voita).

Lado valmiit piirakat kulhoon, ja peitä leivinpaperilla ja -liinalla. Tarjoile valmiit piirakat munavoin kanssa.

Mun ensiyritelmistäni tuli vähän korkeita, mutta taidan jo tietää miten se ongelma ratkaistaan. Sehän lukee tuolla Marttojen ohjeessa yllä: "kaada vastakkaiset reunat täytteen päälle ja rypytä". Uusi kierros ja uusi yritys on tiedossa jo viikon kuluttua, kun näitä viedään tuliaiseksi sukulaisille. Nämähän syötiin saman tien. Eikä tämä ollut ollenkaan niin työlästä kuin kuvittelin.

Viikkoa myöhemmin:

4 kommenttia:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...