sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Suklaasalama - éclair au chocolat

Èclair tarkottaa salamaa tai välähdystä, sanoo sanakirja.com. Raksuni-mun, ranskantaitaja, sanoo että se tarkoittaa tuulihattua. Éclair au chocolat on siis suklaatuulihattu. Tai sitten vain éclair.



Innoittajani oli tällä kertaa lehti nimeltä Helsinki Times, kerran viikossa ilmestyvä "sanomalehti", joka kertoo Suomen ja Helsingin uutisia englanniksi. Ranskalaiset tuulihatut tuskin ovat Suomen uutisia, mutten valita. Onneksi luin vasta jälkikäteen netistä, että tuulihattujen tekeminen on tosi vaikeaa. Nyt en sitä suuremmin jännittänyt. :)

Tämä ohje noudattelee siis Helsinki Times lehteä, joka oli käyttänyt lähteenään joyofbaking.com - sivuston éclair-videota. Katsoin itse tuosta videosta 2/3, ja olihan siinä ihan hyviä neuvoja.

Suklaasalama on siis pitkulainen tuulihattu, joka on täytetty vanilijakreemillä ja kuorrutettu suklaalla. Täytettä ja kuorutetta voi helposti varioida omien mieltymysten mukaisesti.

Aloitetaan kreemillä, joka saisi jähtyä parikin tuntia ennen käyttöä. Tein sen päivää ennen.

Vanilijakreemiaineet:
3dl täysmaitoa
3 munan keltuaista, huoneen lämpöisiä!
50 g sokeria
20 g vehnäjauhoja 
15 g maissijauhoja
1 tl vanilijauutetta

Lämmitä maito liki kiehuvaksi ja ota levyltä syrjään. Vatkaa keltuaiset ja muna kulhossa. Sekoita jauhot keskenään. Kaada jauhoseos munaseokseen, ja sekoita kunnes taikina on tasaista. Lisää kuuma maito varovasti koko ajan vatkaten välttääksesi juoksettumisen. Kaada seos kattilaan, ja lämmitä keskilämmöllä koko ajan vatkaten. Kun seos lähestyy kiehumispistettä, se alkaa saostua. Vatkaa vielä 30-60 sekunttia, kunnes se on paksua. Poista levyltä ja sekoita joukkoon vaniljauute. Kaada tahna puhtaaseen astiaan, peitä muovilla ja anna jäähtyä. Nosta huoneenlämpöinen tahna jääkaappiin.

Seuraavaksi tuulihattutaikina:

Aineet:
65 g vehnäjauhoja
1/2 tl sokeria
55 g voita
1.2 dl vettä
2 kananmunaa

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen, ja levitä leivinpaperi valmiiksi uunipellille. Riko munat astiaan ja vatkaan niiden rakenne rikki. Laita vesi ja voi kattilaan, ja anna liki kiehahtaa. Nosta pois hellalta ja sekoita tasaiseksi. Lisää jauhot ja sokeri ja sekoita tasaiseksi. Nosta kattila takaisin levylle, keskilämmölle. Sekoita lastalla koko ajan. Lopulta aineista muodostuu taikinapallo. Ota kattila pois hellalta. Taikina pitäisi saada jäähtymään. Itse vatkaisin sitä pari minuuttia sähkövatkaimen hitaimmalla teholla. Kun taikina on jäähtynyt, niin ettei siitä enää höyry nouse, kaada kanamunaseosta vähän kerrassaan sekaan koko ajan sähkövatkaimen pienellä teholla vatkaten. 2 kananmunaa voi olla liikaa. Taikinasta pitäisi tulla suht kiinteää mutta vielä liikkuvaa, vähän niinkuin paksua jugurttia.

Pursota taikina leivinpaperille, n. 8 sentin pötkyiksi, ehkä n. 2 senttiä leveiksi. Minulla ei ole pursotinta, joten pakkasin taikinan, joka oli liian löysää, pakastepussiin. Leikkasin pussinkulmasta palan, ja pursotin. Tästä taikinamäärästä tulee noin kaksitoista salamaa. Jos taikina on tarpeeksi kiinteää, niin pötkylät voi vielä kananmunalla voidella. Minulla ei ollut, vaan taikina levisi suloisesti leivinpaperille. Tässä kohtaa usko meinasi loppua, mutta eihän tämä ole uskonasia. Uuniin 15 minuutiksi, sen jälkeen laske lämpö 180 asteeseen ja anna olla uunissa vielä max 25 minuuttia, tai kunnes ovat saanneet soman rusketuksen. Tuulihattuja paistaessa ei saisi uunia kuulemma kesken kaiken avata.

Viimeisenä vielä suklaakuorrutus:

Kuorrutusaineet:
55 g makeahkoa suklaata
0.6 dl kuohukermaa
1/4 tl vanilijauutetta
1/2 rkl siirappia

Kuumenna kerma liki kiehuvaksi. Kaada kerma astiaan jossa on suklaa. Sekoita, kunnes suklaa sulaa. Lisää lopuksi vanilija ja siirappi.

Näistä aineista pitäisi sitten koota suklaasalamat. Halkaise tuulihatut. Kasta hattuosa suklaakuorrutteessa. Levitä pohjan päälle reilusti vanilijakreemiä. Nosta hattu päälle.  Voilá.














3 kommenttia:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...