keskiviikko 27. elokuuta 2014

Tarte Tatin - omenanamia





 Ranskalainen klassikko. Nyt on juuri se aika. Tämä on mainio, jos ei pelkää sokeria ja voita. Resepti on ollut joskus kauan aikaa sitten Hesarissa. Täsmälleen sama resepti löytyi myös Valion sivuilta. Kenelle lie kunnia kuuluu, tämä toimi mainiosti ensimmäisenä Tarte Tatin kokeiluna. Ensi kerralla ehkä vähemmän voita. Raksuni-Mun, virallinen Tarte Tatin maistajani, tykkäsi, että "pohjan" kuuluu olla vähän suolainen.... tämä pohja ei sitä kyllä ollut. Ja ehkä jotain maustetta täytteeseen, kanelia ehkä.

Omenilla on väliä. Minun suosikki on kirpeä kotimainen. Ohjeessa sanotaan kiinteä, sillä ainakin takaa kauniin ulkomuodon.  

Tämän tekemiseen tarvitaan paistinpannu, jonka voi laittaa uuniin.

Taikina
100 g kylmää voita
3 dl vehnäjauhoja
1 dl tomusokeria
1 pieni muna

Täyte
100 g voita
2 dl sokeria
500 g (kiinteitä) omenia 


  • Aloita taikinasta. Leikkaa voi pieniksi palasiksi
  • Sekoita voi, jauhot ja sokeri nopeasti murumaiseksi taikinaksi
  • Riko kananmuna ja vatkaa kevyesti
  • Lisää munaa sitomaan taikinaa
  • Sitten täyte
  • Kuori omenat, poista siemenkota ja leikkaa neljään osaan
  • Sulata voi valurautapannussa 
  • Sirota päälle sokeri
  • Asettele omenalohkot pannulle vieri viereen
  • Kuumenna seosta hiljalleen (tässä sitä keitellään omenalohkoja voissa ja sokerissa!)
  • Keitä kunnes pannulle muodostuu karamellimainen seos
  • Anna omenien jäähtyä hieman
  • Leivo taikinasta pyöreä kansi täytteelle
  • Nosta kansi täytteen päälle, paina reunat sisään täytteen alle
  • Paista 25-30 min, 200 asteessa
  • Aseta pannun päälle iso lautanen ja keikauta piirakka lautaselle
  • Tarjoile vanilijakastikkeen, -jäätelön (ja Calvadosin) kanssa



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...