tiistai 22. heinäkuuta 2014

Ahvenanmaa - saaristosafari

Nyt mennään vähän ohi sektorin, mutta päätin kirjoittaa omista Ahvenanmaan pyöräretkikokemuksistani, koska havaitsin, että matkaa suunnitellessamme, muiden kokemuksista kuuleminen/lukeminen oli kannustavaa ja hyödyllistä.

Päätimme Raksuni Mun kanssa lähteä tänä kesänä (2014) lomareissulle Ahvenanmaalle, noin neljäksi viideksi päiväksi. En ollut koskaan Ahvenanmaalla käynyt, mutta lapsesta asti olin siitä haaveillut. Epäilin hieman matkaa suunniteltaessa, että noinkohan meillä aika siellä kuluu.... sen vuoksi lopulta päädyimme pyöräretkeen saaristoon. Reitti oli valmiiksi suunniteltu ja ohjelmoitu Ålandresorin toimesta. Se sopi meille, kun emme paikkaa ennakkoon tunteneet. Paketti sisälsi pyörät, 3-vaihteiset Ainotaret, pyörälaukut (2x10 l), pyöräkorin, kypärät (meillä oli tosin omat kypärät), pyörän korjauspaketin, saaristolaivavaraukset ja aamiaismajoitukset 5 eri kohteessa. Saimme myös Ahvenanmaan pyöräilykartan, saaristolaivojen aikataulukirjan ja kasan mainosmateriaalia. Kartta ja aikataulut tulivat mukaan ja osoittautuivat tarpeellisiksi.

Matka alkoi ja päättyi Maarianhaminaan. Olin kirjoitellut yhdelle paperille reitin tiedot per päivä - sillä tarkkuudella, että siitä selvisi pyörämatkojen pituudet, majoituspaikat osoitteen ja puhelinnumeron kera ja saaristolauttojen aikataulut.


Mitä mukaan? Tavaraa saa matkaan rajallisesti, joten valikointi oli paikallaan. Sääennuste lupaisi aurinkoista, joten satsasimme kesävaatteisiin, mutta mahdollista kylmää unohtamatta.Jokapäiväisten vaatteiden ja pesu ja hygieniatarpeiden lisäksi matkaan lähti: aurinkorasva, sadeasut, villasukat, varvastossut, kamera, puhelimet, 1l punaviiniä tetrassa, punkkipihdit, punkkikarkoite (hirveä myrkky joka on kai jotenkin offiin verrattavissa), 2 x matkapäiväkirja ja kynät, korttipakka, 2xmustekala, hatut, matkapyyhkeet ja uikkarit, Ikean kassi, 2x muovimuki ja -lautanen, 2 x lusikka ja haarukka, linkkuveitsi, otsalamppu ja Raksuni Mun tietty kantoi matkassa matkaneuletyötä. Matkapupu jäi tällä kertaa kotiin, vaikka laivamatkalla Turusta Maarianhaminaan sellaisen hankkimisesta vielä keskusteltiin.

Pyyhkeet ja lakanat oli majoituspaikoissa, pienen pienet matkapyyhkeet oli tarkoitettu matkanvarrella tapahtuvia uintipulahduksia varten. Niitä ei tosin tehty. Pelikortit olivat turhat, mutta eivät paljon myöskään painaneet. Kaikki tavarat oli pakattu muovikasseihin siltä varalta, että sade yllättää ja pyörälaukut eivät kaatosadetta kestäisi. Ikean kassissa olimme kantaneet matkatavarat laivaan ja laivalta pyörävuokraamoon, ja matkan aikana se toimi sadesuojana repulleni. Reppu kiinnitettiin mustekalalla pyörän tarakalle, ja se oli myös mainio apu, kun pyörä piti kiinnittää esim. saaristolaivan rakenteisiin.
Työjuhdat.


Käteistä rahaa oli hyvä olla matkassa, kun ihan joka paikassa kortti ei käynyt. Söimme vähintään yhden aterian päivässä ravintolassa, mutta useissa majoituspaikoissa oli myös keittiö, jossa sai kokata. Me emme sitä tehneet. Ruokailu tuotti ongelmia vain Kastelholmassa, jossa Smakby - paikallinen julkkisravintola - oli sunnuntai-iltana täynnä, ja korvaavaa vaihtoehtoa sai hieman haeskella, sellainen toki lopulta löytyi. Smakbyhyn siis kannattaa varata pöytä ajoissa.

1. päivänä matkustimme Turusta Maarianhaminaan, haimme pyörät ja ajoimme Kastelholmaan. Siitä lisää myöhemmin....


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...