tiistai 30. heinäkuuta 2013

Clafoutis - kirsikkajälkiruoka ranskalaisittain

Aina vaan kirsikoita, naapurin puu odottaa vielä toista ja kolmatta sadonkorjuuta. Meillä pohditaan uusia muotoja säilöä kirsikoita, kuten pakastaminen. Onneksi kirsikoista saa mainioita järkiruokia näin sadonkorjuu aikaan.

Clafoutis on ranskalainen kirsikkajälkiruoka, jossa pannukakkumaiseen taikinaan lisätään kirsikoita. Väittävät, että kirsikat pitäisi lisätä kivineen, sillä tavalla tulee kuulemma paremmat aromit. Toistaiseksi tyydyyn miedompaan aromiin, kivien poimiminen suusta kesken ruokailun ei houkuta. Ces't brutale. :)

Clafoutis tuli eteeni Liemessä-blogista, ja siellä Jenni oli referoinnut Julia Childin clafoutis ohjetta, ja miksipä käyttäisi jotain muuta, kun tämä on jo moneen kertaan hyväksi havaittu. Suurin homma on kirsikoiden kivien poisto ja pitkähkön paistoajan aiheuttama tuskastuttava odotus. Molemmat palkittaan.

Aineet:
3 dl maitoa
1.75 dl sokeria (jaetaan kahtia)
3 kananmunaa
1 rlk vanilijasokeria
ripaus suolaa
1.25 dl jauhoja
7 dl tuoreita hapankirsikoita

Pese kirsikat ja poista niistä kivet. Pienemmälläkin kirsikkamäärällä pärjää, silloin voi vähentää hieman sokeria. Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. Vatkaa  maito, 1/2 sokerista, kananmunat, vanilijasokeri, suola ja jauhot astiassa tasaiseksi taikinaksi. Tämä on ohuempaa kuin minun normi lettutaikina. Voitele piirakkavuoka. Kaada vuuan pohjalla kerros taikinaa, ja laita vuoka uuniin n. 7-8 min. Ota vuoka pois uunista (jätä uuni päälle) ja levitä kirsikat vuokaan. Kaada päälle loppu taikinasta. Anna paistua n. 50-60 min. Koristele tomusokerilla. Tarjoile lämpimänä.

Wikipedia kertoi, että tämä olisi "buttered dish", mutta eihän tässä käytetä voita kuin voiteluun. Ihmettelen.

Seuraava vaiheessa voisi ehkä korvata kirsikat jollain muulla, makealla tai suolaisella tai sitten voi antaa clafoutis olla aina vaan kirsikkaclafoutis.

S´il  vous plait !


3 kommenttia:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...