sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Samettinen fenkolikeitto - NAM!

Fenkolin ja savunporon liitto on taivaallinen. Sain ohjeen liki parikymmentä vuotta sitten työkaveriltani, kopio jostain lehdestä, päälle kirjoitettuna NAM, ja "varo ettei tule liian suolaista".


Tämä on NAM! Tein tämän kolmesta fenkolista, siitä tulee keitto kolmelle ruokailijalle, tai jos tekee alkupalakeittona, niin neljälle. Alkuperäistä ohjetta noudattelin suuntaa antavasti.

Aineet:
3 fenkolia
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
öljyä
n. 0.5 l vettä
kasvisliemivalmistetta

n. 150 g ranskankermaa tai maustamatonta tuorejuustoa
1 tl rosepippuria murskattuna
n. 50-100 g savuporoa (joko leikkeenä tai muruna)

Silppua sipulit, ja kuulota ne kattilassa öljyssä miedolla lämmöllä. Lisää sekaan paloiteltu fenkoli. Säästä fenkolin tillimäiset lehdet koristeluun. Lisää fenkolit sipulin sekaan, kuulota hetki ja lisää vesi. Vettä saa olla sen verran, että fenkolit juuri ja juuri peittyvät. Lisää kiehuvaan nesteeseen kasviliemivalmiste, oikeassa suhteessa nestemäärään, ettei tule liian suolaista! Laske lämpö ja anna fenkolin pehmetä kannen alla, tähän voi mennä hyvinkin 40 min. Kun fenkolit ovat pehmenneet, tee tästä sosetta sauvasekoittimella. Kaada sose sihdin läpi kattilaan. Lisää joukkoon pippuri ja kerma ja/tai juusto, sekoita ja anna kiehahtaa.

Annostele keitto lautasille ja koristele poronleikesiivuilla tai ripottele keiton päälle savuporomurua ja koristele vielä fenkolitupsakkeilla.

Samettinen ihanuus on valmis syötäväksi.2 kommenttia:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...