tiistai 10. syyskuuta 2013

Monark - mummopyörä työn alla

Kun sateenkaaripyörä valmistui, olo aika tyhjä, vaikka jonossa oli jo useita uusia pyöräprojekteja. Olihan sen kanssa puuhattu käytännössä koko kesä. Nyt on sitten koko talvi aikaa puuhata seuraavan pyörän kanssa, vaikka ei kai kesä ole vielä ohi, eihän?

Seuraava projekti on se pyörä, josta piti tulla sateenkaaripyörä, mutta se oli vaan niin kaunis, etten raaskinut sitä lähteä maalaamaan. Maallikon arvaukseni on että pyörä on 50-luvulta. Se löytyi huutonetistä. Helsinkiläisherra laittoi kiertoon mökiltään löytynyttä kamaa. Pyörä tuli meille jo viime syksynä, ja sillä tuntuu olevan jonossa jo ottajia. Ensin se kuitenkin pitäisi saada kuntoon: ohjaustanko on ruosteessa, vanteet on ruosteessa, ja paljon muutakin on ruosteessa. Runko on hyvässä maalissa, ja jarrut toimii hitaasti, jos on toimiakseen.

Aloitin ohjaustangosta. Työkaverini suositteli ruosteen poistoon teräslaikkaa, siis sellainen porakoneen päässä pyörivä teräsharja. Ostin niitä sitten kaksi. Toinen muistuttaa partasutia, ja toinen on enemmän laikan oloinen. Töitä sai tehdä hyvin kokonaisen iltapäivän ennenkuin tuli kunnolla näkyvää aikaseksi. Onneksi akkupora vaati lataustaukoja, muuten olisiva kädet täriseet illalla päivillisviiniä kilautellessa. 

Ohjaustanko ennen hiontaa
Ohjaustankoa iltapäivän jälkeen
Ohjaustankoa täristellessä kaipasi välillä kevyempää puuhaa, ja siihen soveltui hyvin Monark merkin puhdistus "partasudilla.
Johtokruunu ennen sutia
Sudituksen jälkeen
 Ja kun oikein tympäisi hiominen, niin irroitin takarenkaan ja ryhdyin tutkimaan, mitä takapakista löytyy. Ainakin ajan henkeen kirjailtu keskiö. Keskiöstä löytyi valmistajasta: Fichtel & Sachs. Ja kun tätä tietoa kaivelin enemmän löysin myös selityksen M-kirjaimelle. Keskiö on vuodelta 1969. Ei suinkaan 50-luvulta. Lisätiedot, mm. huolto-ohjeet olikin kerätty Hubstripping-blogiin.

F&S.Schweinfurt Torpedos, v53?Ah, tästä löytyy vielä paljon ilon hetkiä, ja jokunen kyllästyminen ruosteenpoistoon.

2 kommenttia:

  1. Hyvänen aika mitä sieltä paljastuu !! Oletpas hangannut, expertti ;-)

    VastaaPoista
  2. Aivan, tiedä vaikka alla olisikin vaihteellinen punainen paholainen ? :D

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...