perjantai 26. huhtikuuta 2013

Pullossa sihisee ja pihisee

Sima, tuo Vapun jalo juoma. Otin joskus matkaan skumppapullojen lisäksi pullon simaa Kaivopuiston iloiseen piknikmaailmaan Vapun päivänä, vuonna yks tai kaks. Seurueemme koostui kolkyt ja risat naisista. Voi sitä närkästyksen määrää, kun repussa oli myös alkoholitonta juomaa, samalla kantamisen vaivalla olisi voinut kuulemma tuoda aitoa asiaa. :)

Iloiset veijarit

Uhmaten tuota vuosien takaista kokemusta, teen Vapun vastaanottajaisiin simaa, ja koska olen Martta, niin ohjeen etsin Marttojen sivuilta.

Aineet:
5 l vettä
350 g sokeria
350 g fariinisokeria
2 sitruunaa
nokare hiivaa

Pese sitruunat. Kuori perunankuoriveitsellä sitruunankuoren keltainen osa. Poista valkoinen osa (kuin kuorisit appelsiinia). Leikkaa sitruunat siivuiksi. Kaada sokerit riittävän suureen astiaan, vetoisuus yli 5 l, ja lisää sekaan sitruunan keltaiset kuoret ja siivut. Keitä vedestä puolet. Kaada kiehuva vesi sitruunan ja sokerin päälle. Sekoita. Anna seistä huoneen lämmössä. Lisää loppu vesi, kylmänä. Odota, että seos jäähtyy huoneenlämpöiseksi ja lisää sitten joukkoon nokare hiivaa.

Anna siman olla huoneen lämmössä kunnes se alkaa vähän käydä, noin päivän ajan. Pane puhtaisiin pulloihin muutama rusina ja 1 tl sokeria. Siivilöi sima pulloihin. Korkita löyhästi ja vie viileään paikkaan. Sima on valmis, kun rusinat ovat nousseet pinnalle. Tähän kuluu muutama päivä.

Luulisi että tämä on ihan straight forward, mutta
- Paljonko on nokare hiivaa"?
- Millaisiin pulloihin?  Muoviset limupullot eivät kuulemma välttämättä kestä, jos käyminen on kovin ankaraa? Tämän sain kuulla kun olin juuri pessyt 4 1,5 litran kokispulloa!

Lopputulosta odotellessa...


5 kommenttia:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...