keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Pelmenit

Uusin Glorian Ruoka ja Viini (01/2013) tarjosi paljon hyvää kokeiltavaa. Yksi monista oli pelmenikeitto, ja siinä erityisen kiinnostavaa oli pelmenit. Niitä en ole koskaan tehnyt itse, on aika kokeilla. Ne muistuttavat kovin ravioleja, mutta tekeminen on ehkä yksinkertaisempaa.

Pelmenitaikina:

1/2 dl kylmää vettä
1 kanamunan keltuainen - huoneenlämpöinen
1 tl öljyä
2 3/4 dl (175g) vehnäjauhoja

Ennen kuin aloitat taikinan teon, murskaa tai puristele kuivatut sienet ja laita ne veteen likoamaan. Nämä tulevat siis täytteeseen. Jos et käytä kuivattuja sieniä, niin tämä vaihe on tarpeeton.

Sitten taikanaan. Sekoita veteen huoneenlämpöisen kananmunan keltuainen ja öljy. Lisää jauhot vähän kerrallaan, kunnes taikina on kiinteä. Itse laitoin kaikki jauhot kerrallaan ja tuorepastailmiö iski jälleen, jauhoja oli liikaa, joten jouduin lisäämään vähän vettä. Paketoi kiinteä sileä taikanapallo tuorekelmuun ja laita jääkaappiin odottamaan, kun teet täytettä. Tästä määrästä sain 15 pelmeniä.

Noista jauhoista vielä, ostin taannoin Verkkokaupasta 5 EUR mitta-astian, jossa on kaikki perusmitat desit, kupit, litrat jne. Mutta se toimii myös puntarina. Älyttömän kätevä esine, vaikka sen joutuukin käsin tiskaamaan.

Täyte:

1 dl kuivattuja sieniä, esim. suppilovahveroita
150 g lampaan jauhelihaa
1 sipuli
2-3 valkosipulin kynttä
suolaa, pippuria, paprikajauhetta
Luonteva paikka säilyttää kuivattuja suppiksia.

Valmis täyte.

Jos käytät tuoreita sieniä, niin leikkaa ne pieneksi silpuksi. Silppua sipulit. Kuulota niitä miedolla lämmöllä 15 min. Ruskista jauheliha toisella pannulla voissa. Laita ruskistettu liha odottamaan. Purista likoamassa olleista sienistä enin vesi. Lisää sienet sipulin joukkoon. Paista sipulisienimuhennosta kunnes kaikki neste sienistä on haihtunut. Mausta. Yhdistä lopuksi kaikki täyteaineet. Maista ja mausta lisää tarvittaessa. Anna jäähtyä. Täytettä tuli vähän reilusti, lopulta taisin käyttää vain puolet, ja loput päätyivät pakastimeen odottamaan seuraavaan pelmenikertaa, joka taitaa toteutua pikapuolin.

Ota taikina jääkaapista, jauhota leipomisalusta, ja leivo taikinasta pötkylä ja leikkaa siitä n. 15 palasta. Kauli jokaisesta palasta ympyrä. Ei ole kamalan vakavaa, jos ympyrät eivät ole ihan täydellisiä. 

Laita jokaiselle ympyrälle nokare täytettä. Kostuta sormi vedessä ja kostuta sormella ympyrän kehä. Vesi toimii "liimana". Taita ympyrä puoliympyräksi, ja puristele reunat tiukasti yhteen. 


Pelmenit voi joko kypsentää lihaliemessä tai keitossa, noin 5 min. Perinteisesti ne tarjoillaan smetanan ja suolakurkun kera.

Näistä tuli ihania, ja näitä on helppo varioida vaihtamalla täytettä ruokayleisön mukaan. Keitosta sitten erikseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...