lauantai 12. tammikuuta 2013

Kanakeitto thaimaalaisittain

En ole koskaan käynyt Thaimaassa, mutta kaikki sitä kehuvat ja ruoka on kuulemma hyvää. Ehkä joku päivä, kunhan ensin olen kolunnut läpi muut suosikit. Thai-ruoka kokemukseni ovat siten hyvin ei-thaimaalaisia, enemmänkin Helsinki-painotteisia.  Enkä osaa sanoa kuinka kaukana olen autenttisesta kokemusta, mutta onko sillä lopulta väliä, kun keitosta tuli ihanan pehmeän mausteista.

"Tom yam ja jotain" keittoja olen tehnyt useamminkin ja varioinnut, mutta tällä kertaa päätin hakea aitoja asioita etnisestä kaupasta, ja niitähän Hakaniemen suunnalta löytyy. Löysinkin sieltä limen lehdet, sitruunaruohon ja galangal-juuren. Viimeisin oli ensikokemus. Kaikki oli pakastettuina, ja erityisesti ihmettelin limen lehtien pakastusta, koska ne olivat kuivattuja. Miksi kuivata ja pakastaa? Kotona kyllä huomasin, että kun ne olivat sulaneet, niissä oli parempi, limempi tuoksu kuin joskus vuosia sitten espoolaisesta K-kaupasta ostamistani pelkästään kuivatuista lehdistä.

Aineet:
400 g kanafilettä
3 sitruunaruohoa
1 peukalon kokoinen galangal juuri
5 limen lehteä
3-4 chiliä
1 lime
1 purkki kookosmaitoa
1/2 punasipulia
1 dl kuivattuja suppilovahveroita
1 l kanalientä
2 rkl thaimaalaista kalakastiketta
(2 pkt nuudeleita) 



Pieni kanafileet suikaleiksi. Poista sitruunaruohon kanta ja leikkaa n. 4-5 cm pitkiksi pätkiksi. Raasta tai silppua galangal juuri. Raasta hyvin pestyn limen kuori, ja purista mehu lasiin. Silppua sipuli. Poista chilistä siemenet ja pilko palasiksi.

Koska en pidä keitetyn kanan haaleasta väristä, niin päätin ruskistaa kananpalat ensin pannulla. Ruskista kananpalat öljyssä, jonka sekaan on lisätty limenkuoriraaste. Kuulota samalla pannulla sipuli.

Kiehauta kanaliemi. Lisää ruskistetut kananpalat, sipulit, sienet, chili, limen lehdet ja sitruunaruoho. Anna kiehua n. 10-15 min, kunnes kana on kypsää. Maista. Lisää chiliä, jos haluat lisää potkua. Lisää  keittoon galangal-juuri, kookosmaito ja kalakastike. Kiehauta, ja lisää lopuksi limen mehu.  Jos haluat täyttävämpää, niin lisää lopuksi vielä nuudelit. Keitto on valmis, kun nuudelit ovat kypsät, eli heti kun keitto taas kiehuu.

Limen lehdet ja sitruunaruohon varret eivät ole tarkoitettu syötäväksi. Kyllähän nekin syö, mutta etenkin sitruunaruoho on vähän puisevarakenteista. Ne voi kerätä joko ennen tai ruokailun aikana keitosta syrjään.



Valmis keitto, nuudelien kanssa se toimi pääruokana, mutta ilman nuudeleita alkuruokana.

"Mä voisin ottaa alku- ja pääruokana."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...