maanantai 24. syyskuuta 2012

Paahtopaistin toinen elämä

Söimme sunnuntai-iltana paahtopaistia, normipaistia, 57 asteiseksi päivällä paistettua. Mukavasti punaista, muttei veristä. Minä vaan taidan olla ainoa meidän perheestä, joka tykkää, että naudanliha maisuu parhaalta hieman punaisena. Eli paistia jäi reilu siivu.

Päätin antaa paistille kuitenkin uuden mahdollisuuden. Mahdollisuus saisi mielellään olla sellainen, että lisäaineita ei tarvitsisi hakea kaupasta. Päivän mittaan mietin eri vaihtoehtoja, ja kuumimpana listalla pyöri meksikolaistyyppiset ratkaisut: kasviksia, paahtopaistia ja tortilloja tai chili-con-carnea, lihakeittokaan ei ollut kaukana kärjestä. Sitten muistin vuosien takaa "naudanlihaa osterikastikkeessa"-reseptin WSOY:n kustantamasta Thai-ruokakirjasta. Olihan siinä muutakin kuin osterikastiketta, mutta koko ruuan juju oli nimenomaan se kastike, sen verran muistin.

Kirjaa en sitten kaivellut esiin, tarkistin vain kotiin tullessani, että aineet löytyvät kaapista:
paahtopaistin jämä, vajaa puolikiloa
osterikastiketta, 3 rkl
soijakastiketta, 2 rkl
sweet chilikastike, 2 rkl
öljyä paistamiseen
wokkivihanneksia, pakasteita (250g)
toki tuoreet aina parempia (paprika ja kaksi porkkanaa)
ja mausteita oman maun mukaan

Ohje:
Leikkaa paahtopaisti ohuiksi suikaleiksi, lisää osterikastike ja soijakastike ja anna marinoitua n. tunti (vähempikin voi riittää). Kuumenna öljy pannulla, lisää lihat ja kypsytä hetki, lisää wokkivihannekset.Meillä oli sekä tuoreita että pakasteita, laitoin pannulle lihan seuraksi ensin pakasteet, ja lopuksi vielä hetkeksi tuoreet pieniksi pilkotut vihannekset. Ne jäivät sopivan napsakoiksi. Kun vihannekset alkavat olla sopivan kypsät, siis kypsyysaste mauan mukaan, lisää vielä sweet chilikastiketta. Laitoin itse pari ruokalusikallista, ja enemmänkin olisi mennyt. Tarjoile riisin, nuudelien tai salaatin kera.

Lopputulos oli aivan mainio arkiruoka. Sopivasti mausteita vaihtelemalla, saa tästä vielä enemmän oman makuista. Eka versio meni ilman muita mausteita, mutta ensi kerralla mukaan menee ainakin inkivääriä, currya ja juustokuminaa.
Paahtopaistia osterikastikkeella ja wokkivihanneksia


Katsoin vielä hetki sitten mitä siellä WSOY:n kirjassa lukikaan. Marinadissa suhteet olivat 250 g lihaa ja 2 rkl osterikastiketta, ei soijakastiketta. Lisäksi mukana oli maissijauhoa suurusteena, mutta sitä en tähän ruokaan kaivannut.

Ehkä meillä syödään jatkossakin paahtopaistia, nyt kun tiedän, että sillä on hyvä toinenkin elämä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...