sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Grillikauden avaus - jo oli aikakin

Grillikauden avaus on yleensä viimeistään vappuna. Viime vuonna muistan grillanneeni lumien keskellä huhtikuussa, sain grillata yksin, ruokavieraat pysyttelivät lämpimissä sisätiloissa.

Tämän kauden avausta on hidastanut viime kauden päätös, kun grilli puhisi ja puhkui, liha ei tuntunut kypsyvän, ja tulikin tuolloin tällöin sammui, ja sitten haisteltiin kaasua. Jokin oli grillissa vikana, siinä se sai sitten marinoitua pihassa katoksen alla koko pitkän syksyn, vielä pidemmän talven, lyhyen kevään... Kunnes avasin kannen, nostin parilan pois, ritilän pois, kivet pois... ei mitään ulkoista vikaa. Avasin kaasun, tuikkasin tulen, tarkistin, että pesuvedellä pyöräytetystä kaasujohdosta ei noussut kuplia. Ei mitään vikaa. Ostin uudet kivet (edellisestä vaihdosta on ehkä kuusi vuotta), pesin parillan, rasvapoltin sen grillissä, samalla kuulostelin, josko viime kesä vika toistuu. Ei toistunut. Tuo rasvapolttovaihe oli sangen miellyttävä: lueskelin vieressä kirjaa "Kulkurin valssi Toscanassa" kyytipoikana Toscanalaista punkkua. :)

Verdict: grillikauden voi avata!

Nyt ei snobbailtu, kaivelin jääkaapista vanhoja perunoita, pesin ja pienin ne, tein niistä kaksi folionyyttiä, molempiin vähän valkosipulia ja voita ja oliiviöljyä, toiseen nyyttiin pieneksi silputtu tomaatti ja tuoresipuli, basilikan lehtiä, ja vähän suolaa. Toisen nyytin kaverina oli vain Afrikan paprikaa ja suolaa. Saksalaiskaupan valmiiksi marinoidut kanansisäfileet putsasin marinaadista, ennenkuin laitoin grilliin. Nyytit saivat kypsyä reilun puolituntia, kanafileet ehkä 10 min.Tämä kaikki salaatin kera. Ah, grillikausi on avattu. Näin päästään vanhoista perunoista eroon ennenkuin uusien perunoiden kausi on kunnolla avattu.

Jälkiruuaksi söimme Raksuni-Mun uutta lähiruokabravuuria. Raparperi suoraan omasta pihasta, ja raparperimuffinssit omasta uunista. Oi ihana kesä!  

1 kommentti:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...