maanantai 28. tammikuuta 2013

Sulaa suuhun

Niin tässä on sitten käynyt, pidän sienistä, ei kerrota kenellekään. Sain joululahjaksi sienihulluta siskoltani toistamiseen kuivattuja suppilovahveroita. Edellisellä kerralla, noin kymmenen vuotta sitten, annoin ne lopulta naapurille. Vuosien varrella sisko on toisinaan kysellyt haluanko suppiksia, ja olen kohteliaasti kieltäytynyt, ei ole menekkiä. Liekkö siskolla huono muisti, mutta tänä jouluna hän löi käteeni partajugurttipurkillisen suppiksia. 

Joulusta on nyt reilu kuukausi, ja nyt ne alkaa olla käytetty: risottoon, pelmeneihin ja ihan viimeisenä hullutuksena kesäkurpitapaistokseen. Tein kesäkurpitsapaistosta ensimmäistä kertaa, kun kokeilin pari vuotta sitten karppausta. Yleensä teen sen jauhelihatomaattikastikkeen, ja sellaisena se kelpaa lapsillekkin, jotka kesäkurpitsaa muuten vierastavat. Tänään ei kuitenkaan tehty lastenruokaa, vaan aikuisten versio suppiksilla.

Aineet
400 g naudan jauhelihaa
1 dl kuivattuja suppilovahveroita
1 sipuli
1 kesäkurpitsa
1 tl kasvisliemijauhetta
1 prk ranskankermaa
1 dl vettä
nippu persiljaa
mustapippuria, chiliä ja paprikaa
1 - 2 dl raastettua juustoa
öljyä paistamiseen

Laita kuivatut suppilovahverot veteen turpoamaan.

Viipaloi kesäkurpista, n. 1/2 sentin viipaleita ja levitä viipaleet leikkuulaudalle, ripotte päälle suolaa ja anna itkeä n. 5- 10 min. 

Laita uuni lämpiämään n. 200 asteeseen, voitele vuoka.

Silppua tässä välissä sipulit.

Pyyhi talouspaperilla kesäkurpitsan päältä kyyneleet, ja leikkaa "tikuiksi". Levitä tikut vuokaan, mausta paprikalla (1-2 tl) ja sekoita. Laita uuni vuokaan.
Kuullota sipulisilppua n. 15 minuuttia miedolla lämmöllä. Ruskista samanaikaisesti jauheliha. Purista sienistä vesi ja lisää sipuleiden joukkoon. Paista n. 5 min, kunnes neste on hävinnyt. Sekoita joukkoon ruskistettu jauheliha. Lisää vesi, kasvisliemijauhe, silputtu persilja ja mausteet. Anna kiehahtaa. Sekoita lopuksi joukkoon ranskankerma.

Ota kesäkurpitsa uunista, ja lisää vuokaan sieni-jauhelihaseos. Sekoita. Ripottele päälle juustoraaste, ja laita paistos uuniin vielä puoleksi tunniksi.

Uunista leijaileva tuoksu oli tyrmäävä, odottavan aika oli pitkä.

Ensimmäisen kierroksen jälkeen
Kuvittelin tekeväni noin neljän hengen annoksen, söimme sen kaksin ja nopeasti. Täytyy lähteä analemaan siskolta sieniä.

Hetkeä myöhemmin
Siitä karppauksesta, voi sitä juuston määrää, voi sitä rasvan määrää, voi sitä finnien määrää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...