keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Tryffelirisottoa

Kanttarelleista tryffelikoiriin

Lueskelin netistä miten kanttarellikoiria koulutetaan, ja hetken aikaa jo tuumasin, että meidän Urpon ja Turpon voisi valjastaa tällaisiin tehtäviiin. Sitten eteeni tuli tryffelikoira ja muistin muutaman vuoden takaisin taivaallisen tryffelipastakokemuksen Nizzassa. Herkkä hellä täyteläinen maku. Ja mikä tuoksu.Tuoreita tryffeleitä saisi Hakaniemen hallista, kilohinta voisi nousta yli tuhannan euron, huh huh. Voisiko Urposta ja Turposta kouluttaa tryffelikoiria, kouluttaminen voisi kyllä käydä kalliiksi, tuoreita tryffeleitä pitäisi piilottaa maastoon, ja onko niitä Suomessa todella löydettäväksi asti?

Lähikaupan säilykehylly toi pelastuksen. Kaksi pientä mustaa tryffelisientä pienessä lasipurkissa (kilohintaa en koskaan laskenut), n. 10 euroa. Niitä ei voisi käyttää koirien koulutukseen, mutta niistä voisi tehdä tryffelirisottoa.

Risotosta
Risotto on noussut listallani viimeisen vuoden aikana. 70-luku opetti inhoamaan sitä, se oli siihen aikaan sama asia kuin keitetty riisi jonka sekaan oli heitetty pakastesekavihanneksia ja/tai tonnikalaa purkista. Kun niin moni on sitä viime vuosina hehkuttanut, niin päätin antaa sille uuden mahdollisuuden. Pääoppaani on ollut Jamie Olivier, jonka perusrisotto-ohje on tietäni ohjannut.

Ohje
Tryffelikesäkurpitsarisotto:
n. 3 dl risottoriisiä
vähintään 2 kpl tryffelisieniä
1-2 punasipulia
1-2 rkl tryffeliöljyä
1 dl valkoviiniä
1/2 kesäkurpitsaa
vajaa litra kasvilientä
voita ja parmesania

Risottoriisin määrää en ole koskaan mitannut, mutta heitän nyt lonkalta, että n. 3 dl. Muutenkin määrät ovat viitteellisiä.


Kesäkurpitsat matkalla uuniin
Kesäkurpitsa uuniin
Itketä kesäkurpitsa, kuivaa ja pilko pieniksi tikuiksi, laita sekaan hiemat tryffeliöljyä, levitä laakeaan uunikelpoiseen astiaan. Siinä vaiheessa kun risoton valmistus liedellä alkaa, menevät kesäkurpitsatikut uuniin kypsymään, n. 180-200 astetta.

Pilkotaan ja raastetaan ensin
Silppua sipuli, tryffelin voi joka raastaa tai pilkkua. Itse tykkään pilkkoa tryffelin, silloin suuhun sattuvat herkkusattumat voivat olla vähän suurempia. Raasta parmesan.

Liemi kuumana
Kiehauta kasviliemi. Itse olen toistaiseksi tyytynyt kasvisliemijauheeseen.  Liemi saa kiehua pienellä lämmöllä koko ajan.

Tryffeli ja sipuli pilkottuna
Risoton valmistus (n. 15-20 min)
Laita kasari tai paistinpannu liedelle, liesi päälle ja pannulle tryffeliöljyä. Kun öljy alkaa lämmetä, siitä lähtee taivaallinen tuoksu.
Kuulota sipulit, ja kun ne alkavat olla pehmeitä, niin päästään risottovaiheeseen. Lisää sekaan riisi, liesi saa olla keskilämmöllä ja tärkeää on koko ajan hämmentää riisiä, ettei se lähde ruskistumaan. Pikku hiljaa riisi alkaa muuttua läpikuultavaksi.
Tässä punaviiniä punastamassa risottoa.

Nestettä riisille
Lisätään sitten annos viiniä, ja toinen annos lasiin riisin kypsentäjälle.  Huomaathan, liedeltä nousee taas jumalainen tuoksu. Olen käyttänyt myös punaviiniä, ja sekin toimii, väri vaan ei välttämättä ole niin herkullinen. Sitten seuraa lieteen nojaamista: riisiä pitää koko ajan hämmentää, ja aina kun neste käy vähiin, lisätään pieni kauhallinen kasvislientä. Jos lasia ei aiemmin täyttänyt, niin viimeistään tämän vaiheen kyytipojaksi se sopii. 

Kun riisi alkaa olla kypsää, sillä lailla pienesti vielä napakkaa (al dente!), mutta ei raakaa, lisätään joukkoon tryffelit ja kesäkurpitsatikut. Sekoittele hetki, nosta risotto liedeltä, ja lisää joukkoon parmesan ja voi, anna hetken levätä kannen alle.

Tarjoile sellaisenaan, tai salaatin kanssa.

Valmis annos tällä kertaa punaviinin värjäämä
Meillä tästä ainakin tykätään, erityisesti aikuiset. Lapset taitavat kärsiä samasta risottosyndroomasta kuin minä itse koululaisena.
 
Koirien koulutus sienikoiriksi toistaiseksi jäi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...